Terluin Informatica
Taalgebruik
Na een aantal jaren van intensieve strijd tegen het "uitprinten" (een strijd die ik overigens jammerlijk heb verloren) leek het me wel eens leuk om wat aan taal te gaan doen op mijn site. Oftewel: "Wat een mens al niet bedenkt als hij geen nuttige informatie kan bedenken om op zijn site te zetten."

Afhurken
Mijn persoonlijke favoriet en omdat deze lijst "op volgabet" staat, staat ie ook gelijk bovenaan!
Dit werkwoord is een kadootje van "De Nachtzusters". Het heeft nu eens lekker niets computers en/of automatisering te maken, maar natuurlijk mag iedereen naar verbanden zoeken ...
Het betekent plassen en/of poepen, zolang dat maar gehurkt gebeurt.

Homepages
Ik ontvang wel eens een mailtje (Ja !) waarin men mij vertelt dat men mijn homepages heeft bezocht. Men bedoelt dan echter (web)site .
Vooruit, ik zal het nog één keertje uitleggen ...
Een site is een verzameling web-pagina's "onder" 1 domein. Bijvoorbeeld deze site: http://www.terluin.nl. Een site heeft altijd maar één homepage en dat is de pagina die je te zien krijgt als je alleen "http://www.terluin.nl" of "http://www.terluin.nl/" (met een "/" aan het eind) intikt in de adres-balk van je browser. Je krijgt dan meestal de pagina "index.html" te zien, dit hangt echter af van de instellingen van de web-server. In relatie tot één site kan er dus nooit van homepages worden gesproken maar moet dat enkelvoud zijn: Homepage of Home page . Meerdere sites kunnen natuurlijk elk één homepage hebben. Dan kan met het dus wel hebben over Homepages . Voorbeelden:
  • De site van Terluin Informatica heeft een saaie homepage.
  • De sites van Microsoft, Oracle en Sybase hebben hele mooie homepages.
  • De site van "X" is nog niet af, deze heeft nog geen homepage.

Labtop
Eindelijk weer eens een nieuwe (9 juni 2008). Ik heb 'm inmiddels al in de krant gezien en ik kreeg 'm zojuist ook nog eens gemaild ...
Ik vermoed dat het iets is dat je boven op een lab (laboratorium) aantreft: het zou een speciaal soort dak kunnen zijn. De "schootcomputer" die bedoeld wordt zou geschreven moeten worden als een laptop. En misschien als deze niet goed functioneert: laptob.

Uitprinten
Met stip bovenaan in mijn lijst met lelijke woorden staat deze helaas bijzondere populaire samenvoeging van het nederlandse "uitdraaien" dat nog stamt uit de tijd van de stencilmachine en het engelse "to print" wat afdrukken betekend. Dit werkwoord vind ik (met zijn bezopen vervoegingen "uitgeprint" en "print" ... "uit") van eenzelfde schoonheid als het nog altijd bijzonder populaire opnoteren . Het wordt waanzinnig veel gebruikt zowel in geschreven als gesproken vorm. Veel leuker vind ik "afprinten" , dit hoor of zie je echter bijna nooit.

(op) Volgabet
Op deze fraaie en bruikbare verhaspeling van "op alfabetische volgorde" werd ik attent gemaakt door Ellen Kuipers. Het is een stuk korter dan het origineel en best wel een beetje grappig.

Nieuwe woorden, heel lelijk of juist heel mooi, mogen altijd ingezonden worden. Natuurlijk zonder enige garantie dat deze woorden worden geplaatst op deze pagina.